15. november 2009

Sisimiut i November - 3. del - Balut aften

For et stykke tid siden var der en udsendelse på DR2 omkring skuespilleren Claus Ryskjær. Han og de 2 sønner spiller tit terningespillet: Balut.
Det er et meget udbredt spil i Grønland og jeg fik mulighed for at blive sat ind i reglerne og selve prøvespillet.

Nedenstående det skema som skal benyttes:



Jeg vil her give en introduktion til spillet samt beskrive lidt omkring reglerne.


Introduktion:

Balut er et spil opfundet lige efter 2. verdenskrig af en amerikansk soldat der manglede spillekort til et spil poker. Han var udstationeret på Cebu i Filipinerne og gav oprindeligt spillet navnet Poker Dice. Mange år senere, i begyndelsen af 1970erne, besøgte en dansker ved navn Niels Lumholdt i forbindelse med sit arbejde for Thai Airways ofte Filipinerne og lærte her spillet som han tog med sig tilbage til Bangkok hvor han boede. Han besluttede sig for at kalde spillet balut. Ordet "balut" er det filipinske ord for et andeæg der kun er delvist udruget (se meget klamt ud). Disse æg sælges på gade og stræder i Filipinerne af gade sælgere, der går rundt og råbe BALUUUUT. I 1979 blev regelerne i Balut ændret dramatisk af Søren Milholt. Han introducerede point begrebet per kategori. Omkring 1997 tilføjede en anden dansker, Troels T. Carstensen, der boede i Filipinerne, jackpot elementet til balut og Jackpot Balut var født.

Regelsættet som jeg beskriver her, er for balut versionen udtænkt i 1979 af Søren Milholt.

Målet med spillet:

Der er 28 runder i spillet. I hver runde kaster man terningerne 3 gange og notere sit resultat i en af 7 kategorier. Man skal notere 4 kast i hver kategori. Det betyder at i løbet af spillet, normalt i slutningen, kan man blive nød til at strege et felt hvis man ikke laver et af de slag man har brug for. Hvis den totale score i kategorierne (alle på nær en) opfylder nogle givne kriterier får man point. En kategori er lidt speciel, se sektionen noter slagene nedenfor. Målet med spillet er at få så mange point som muligt. Spillet slutter når alle 4 felter i alle 7 kategorier er udfyldt.


Kast terningerne:

Man har 5 terninger som man kan kaste. Første gang skal alle terningerne kastes. Efter at terningerne er kastet kan man enten notere sit slag på scorekortet eller man kan kaste alle eller nogen af ternignerne om. For at kaste nogle terninger om skal du klikke på de terninger du vil kaste om og så trykke på "Kast terningerne" knappen under terningerne. Man kan kaste terningerne i alt 3 gange hver runde - det initielle kast (hvor man skal kaste alle terningerne) plus 2 omkast hvor man kan kaste alle eller nogen af terningerne. Efter at terningerne er blevet kastet 3 gange skal man notere sit slag et sted på scorekortet. Derefter slår man igen og så videre. Bliv ved indtil alle 4 felter i alle 7 kategorier er udfyldt og spillet slutter.


Noter slagene:

Når man har en kombination af terninger man ønsker at notere skrives det så på det felt hvor man ønsker slaget placeret. Når et slag er blevet placeret i et felt er dette felt brugt og hvad der står deri kan ikke ændres i resten af spillet. Reglerne for hvordan man notere sine slag i de 7 kategorier er beskrevet nedenfor.



Firere, femmere og seksere

I de tre første kategorier lægger man øjnene sammen på de terninger der viser firere, femmere eller seskere alt afhængig af kategorien, efter at man har brugt sine 3 forsøg/slag.

Straight

Den fjerde kategori hedder Straight. Ligesom i poker er en straight en sekvens af efterfølgende tal. En lille straight er 5 terninger hvis øjne viser tallene fra 1 til og med 5. En stor straight er 5 teringer hvis øjne viser tallene fra 2 til og med 6. En lille straight giver en score på 15 (1+2+3+4+5) og en stor straight givert 20 (2+3+4+5+6).

Fuldt hus

Igen som i poker, et fuldt hus er 3 af en slags plus et par af en anden slags. Et fuldt hus giver en score på det samlede antal øjne på alle 5 terninger.


Chancen

Alt kan skrives i chancen. Man lægger simpelthen bare alle øjnene sammen på alle 5 terninger.



Balut

En Balut er 5 af en slags (alle terningerne viser det samme) og det giver en score på 20 plus alle øjnene. Det vil sige, hvis du slog 5 * [1] ville du få 25 (5 gange 1 plus 20).



Point

Man får point per kategori. For at få point i en kategori skal man opfylde den pågældende kategories point-kriterie. Her følger en table der viser hver kategoris point-kriterie og hvor mange point man kan få i hver kategori.

Kriterie Point tildelt

52 eller mere i firere 2 point

65 eller mere i femmere 2 point

78 eller mere i seksere 2 point

Alle straights 4 point

Alle fulde huse 3 point

100 eller mere i chancen 2 point



Point gives også for hver Balut der slås. 2 point per styk.



Sidst men ikke mindst får man point for ens samlede antal øjne. Point gives efter følgende tabel:

Score Point tildelt

20-299 -2 point

300-349 -1 point

350-399 0 point

400-449 1 point

450-499 2 point

500-549 3 point

550-599 4 point

600-649 5 point

650-812 6 point

29 point er det teoretiske maximum du kan få.

Nedenstående et billede af en rigtig balut som spises som den er. Jeg synes nu bedst om spillet


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: