6. februar 2010

Fik den luft nok ?

Hvornår kan du med fordel bruge tragte og karaffel til din rødvin ?




De fleste rødvine har godt af en luftetur i en karaffel, og selv en ydmyg drikkeklar hverdagsflaske får et løft efter en hurtig dekantering. Club Vino viser et spændende udvalg af vinkarafler og -tragte og giver tips om hvilke, der passer sammen og de vintyper, som de kan bruges til. Se http://www.clubvino.gl/

Vi har alle oplevet, at en lidt stram rødvin ved slutningen af et måltid pludselig skifter karakter og bliver venlig og imødekommende. Det kunne være alkoholens indflydelse på vindrikkerens dømmekraft, men det er det naturligvis ikke. Derimod er det vinen, som har fået luft og efterfølgende åbner sig og viser sit bedre væsen.

En dekantering, det vil sige omhældning på karaffel, er imidlertid ingen mirakelkur. Karaflens facon har en direkte indflydelse på vinens væsen og den hastighed, som iltningen sker med. Hvor længe vinen skal stå i en karaffel, afhænger således også af karaflens form, om der er brugt vintragt med eller uden spreder foruden produktets årgang, udvikling og kvalitet.

Club Vino har prøvet to forskellige vintragte til henholdsvis hurtig iltning af unge rødvine og til en mere stilfærdig omhældning af eksempelvis hvidvine eller af modne eller ældre rødvine.

En moderne iltningstragt med spreder kræver en bred karaffelhals, for ellers sker der nemt en oversvømmelse ved omhældningen. For er karaffelhalsen slank, kommer der overtryk, og vinen sprøjter op i kaskader. Gamle fine krystalkarafler har deres egen charme, men de kræver en vintragt med smal tud uden spreder eller en stilfærdig omhældning af vinen direkte fra flasken.

Karaflens størrelse skal være handy, den skal ligge godt i hånden på vindrikkeren m/k og være nem at skænke af. Store karafler i sjove faconer er flotte, men ofte svære at håndtere, når der skal vin i glasset hen over et dækket bord. Derfor er en mindre karaffel ofte at foretrække. I virkeligheden behøver man blot to basistyper, som sammen kan dække behovet inden for stille bordvin, lige fra de unge røde til de ældre, modne eller en lukket hvidvin. Visse hvidvine har godt af en dekantering. En omhældning på en karaffel umiddelbart før serveringen får den til at åbne sig.



Tommelfingerregler for dekantering af vine:


 Smag altid på vinen før beslutning om dekantering skal tages. Vurder herefter hvor lang tid vinen skal stå i karaflen. Det er bedre at anslå et forsigtigt skøn, end at lade vinen stå for længe.

 Karaflen bør have samme temperatur som vinen, hvad enten det er en hvid- eller en rødvin.

 Lugt til karaflen, før den tages i brug. Skyl den eventuelt i vand og skyl derefter en ekstra gang med en lille sjat vin. Det kaldes at ”vinere” og bruges ofte ved tekniske vinsmagninger for at rense glassene. Imidlertid er det ekstra vigtigt med karafler, der ikke er i brug til daglig, og som nemt kommer til at lugte indelukket.

 Hvis vinen skal drikkes over to dage, kan man nøjes med at dekantere halvdelen af flaskens indhold. Prop flasken godt til og opbevar den et mørkt, svalt sted. Det er formentligt ikke nødvendigt at dekantere vinen i flasken på andendagen.

 Unge rustikke rødvine omhældes enten direkte i en bred karaffel med kraftig stråle eller igennem en vintragt eller -ilter med spreder.

 Det samme gælder kraftige rødvine med en tæt krop. Hæld vinen gennem en vintragt med spreder og brug en karaffel med mellemstor kumme.

 Hvis der kommer uventede gæster, og vinen skal drikkes næsten med det samme, er en lyn-dekantering ved hjælp af en vintragt med spreder en effektiv hjælp. Sprederen i bunden af tragten ilter vinen ned ad karaflens sider.

 Hvide vine åbner sig hurtigt ved omhældning i en karaffel med en lille kumme. Hæld den stille og roligt direkte i karaflen eller brug en vintragt med tud uden spreder, som giver en langsom stråle.

 Hold hvidvinskaraflen let nedkølet mens den står på bordet. Så smager hvidvinen bedst.

 Modne rødvine omhældes forsigtigt med langsom stråle enten direkte i karaflen eller via en vintragt med tud uden spreder.

 Ældre rødvine kræver luft: Omhæld forsigtigt med langsom stråle enten direkte i karaflen eller via en vintragt med tud (langsom stråle) og si. Brug en karaffel med moderat til snæver kummestørrelse. Kontroller vinens udvikling efter 15 minutter.

 Ældre rødvine skal stå på højkant i et par dage før brugen af hensyn til evt. bundfald. Lad et par cm vin blive tilbage i flasken, når vinen dekanteres.

 Ældre rødvine kan te sig uberegneligt. Sommetider falder de helt sammen i smagen og ”dør” efter kort tid i glasset, andre gange blomstrer de op og når et klimaks i løbet af en times tid eller to.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: