7. januar 2011

Læs bogen: "TV-monopolets gentleman - Otto Leisner" af Brian Iskov

I starten af 2009 forærede Otto Leisners enke 72 scrapbøger om den populære DR-vært til DRs bibliotek. De er nu blevet forvandlet til en bog om “tv-monopolets gentleman”.

“Mig kan I ikke undvære!” skrev Otto Leisner selvsikkert i sin ansøgning til Statsradiofonien i 1945. Det viste sig på mange måder at være sandt, og den lille detalje fremgår af bogen ‘Otto Leisner - tv-monopolets gentleman’.

Denne bog, som Brian Iskov har “stykket sammen”, bygger i høj grad på de mange artikler, udklip og minder, som Ruth Leisner sirligt har sat i album og limet fast - år efter år.

Otto Leisner arbejdede i DR fra 1945 til 1987, og han blev i høj grad synonym med lørdagsunderholdning som ‘Den gyldne pil’, ‘Pusterummet’, ‘1 ret og 2 vrang’ og adskillige andre udsendelser. Men som bogen viser, var han også så meget andet. Han var manden, der døbte Giro 413, som kan fejre 60 års jubilæum til januar, sit navn, han var leder af DRs diskotek, og han nåede både at lave ungdomsprogrammer og H.O.P.L.A. for ældre, når han da ikke skrev sange og danske tekster. Og som bogen dokumenterer stillede han også op til så meget andet: kåringen af Årets Molepige i Dragør, Danske Vognmænds festmiddag, ligesom han var trækplasteret i mange reklamer, da det endnu var tilladt for DRs medarbejdere at lave den slags.

Første indslag var fra chokoladefabrik

Bogen kan blandt andet fortælle, at Otto Leisners absolut første indslag i radioen var i ungdomsprogrammet ‘For piger og drenge’ i 1945, hvor han besøgte chokoladefabrikken Cloetta og kunne fortælle, at produktionen af chokolade snart kunne starte igen efter de kakaoløse år under krigen. Og som noget af det sidste i DR lavede han - sammen med Jørn Hjorting - morgen-tv for første gang i Danmark i 1986 i programmerne ‘Op til jul’ - en slags morgennisser på fjernsyn.

Otto Leisner var en person, alle havde en mening om, og nogle af disse holdninger gengiver bogen også. Og skulle man savne nogle af vitserne og quizzerne, kan man også finde et par sider med dem i den 184 sider store bog.




Der er ligeledes udgivet en DVD med de udsendelser som
omtages i bogen. Lidt til en mørk aften.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: