28. oktober 2011

En aften som der gik "kål" i

Der lå et hvidkålshoved i køleskabet som skulle til at bruges.
Salat havde jeg ikke lyst, så hen og kigge i de gamle
opskrifter.

Det blev til Kåldolmere (hvidkålsrouletter)
samt kålbiks med svine kød og karry

Lea er ved at pakke de kogte kålblade med farsen

Kålbiksen imens den koger

Så skal de bare "koge" i 30 minutter under låg


Kåldolmere

500 g Hakket svinekød
1 tsk. salt
1/4 tsk.sort peber
1 æg
1 løg
1 dl hvedemel
1.5 mælk
400g hvidkål
kødsnor

3 dl bouillon (grøntsags)
1 spsk tomatpure
1 kg kartofler
1 bdt persille
25g smør
2 tsk majsstivelse

Sådan gør du:

Farsen røres af kød, salt, peber, æg, revet løg.
Tilsæt mel samt mælk. Stil farsen i køleskabet til senere brug.

Fra det helst store hvidkål tages de yderste store blade. Disse lægges i kogende vand
under låg i 7 til 8 min, til de er bløde.
Tag dem op og lad dem dryppe af. Fjerne det nederste grove stykke.
Det er vigtigt at de IKKE ødelægges.

Læg kålbladene på et spækkebræt og fordel farsen midt på "bladet".
Pak bladet sammen og bind det med kødsnor. Læg dem i en gryde og hæld bouillon og
tomatpuré over.
Kog dem under svag varme i ca. 30 minutter.
Tag dem op og lad dem dryppe af i en si.

Hak persillen, imens kartoflerne koges.

Smør på en pande og når det er gyldent, brunes kåldolmerne på
begge sider.
Tilsæt saucejævner til bouillonen og smag til med salt/peber.

Husk at fjerne kødsnoren inden du servere kåldolmerne :-)

Resten af kålen blev brugt til kålbiks. Opskriften kommer her:




Kålbiks

1 løg
4 gulerødder
resten at hvidkålen (ca 500 gram)
lidt smør
½ tsk karry pulver
300 gr hakket svinekød
lidt paprika
2 laurbærblade
2 dl vand
lidt sort peber
1 tsk salt

Sådan gør du:

Snit løg fint og hvidkålen groft.
Gulerødderne skæres i tykke skiver.

Kom smør i en gryde og tilsæt karryen og svits ved høj varme i 15 sekunder.
Tilsæt kød, løg og svits det i ca 6 minutter.
Tilsæt paprika, laurbærblade og svits et par minutter under omrøring.
Hvidkål, gulerødder og vand kommes i gryden. Kog det op og kog videre
ved svag varme under låg i ca 30 minutter. Omrøres af og til.
Laurbærbladene fjernes og der smages til med salt og peber.











Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: