12. december 2012

Hobbitten - 11/12 23:59 - i Odense


Det kom egentlig ikke som den store overraskelse, at Peter Jackson efter den enorme både kunstnerisk og kommercielle succes med ’Ringenes Herre’-trilogien (2001-2003) følte trang til at kaste sig over J.R.R.Tolkiens roman ’Hobbitten’ fra 1937, som jo var introduktionen til hele universet.
Oprindelig var der planlagt to film, produceret af Jackson og instrueret af Guillermo del Toro, men undervejs i processen overtog Jackson selv instruktørstolen og udvidede konceptet til hele tre film. Hvoraf den første varer hele to timer og 49 minutter!
Hvordan strækker man så en roman på lidt over tre hundrede sider til op mod ni timers film? Ja, det gør men ved at lade hele fire forskellige manuskriptforfattere meditere over stort set hver eneste sætning – og ind i mellem lave lange scener ud af noget, der blot nævnes i forbifarten.

’Hobbitten’ er ganske enkelt også en meget langtrukken film i lange passager. Bevares, effekterne er flotte, og det samme er de computergenererede trolde, varge og orker m.m., som der kæmpes mod i noget, der føles som timevis. Til gengæld er jeg ikke umiddelbart så begejstret for den såkaldte HFR-teknik, der kort fortalt går ud på, at man bruger 48 billeder per sekund stedet for de 24, der har været normen hidtil.
Det skaber et knivskarpt billede – også når man panorerer, hvilket de så gør i et væk her – men tager også noget af varmen og magien væk fra billederne. Men det kan selvfølgelig være et optisk tilvænningsspørgsmål, da dette er den første spillefilm nogensinde, der benytter sig af teknikken.
Men uanset hvor mange teknologiske landvindinger og teknologiske krummelurer man benytter sig af, så hjælper det jo ikke meget, når historien snegler sig af sted. Og samtidig føles sært udvendig, da hverken Martin Freeman eller Richard Armitage besidder den store udstråling som henholdsvis hobbitten Bilbo Sækker eller dværgen Thorin Egeskjold, der sammen med den gamle kending Gandalf (Ian McKellen) står i spidsen for den skare, der skal forsøge at tilbageerobre kongeriget Erebor fra dragen Smaug.
De fleste andre ville nok have været fint tilfredse med en enkelt film. Det her føles nærmest som at se en næsten tre timer lang prolog.
Man kan selvfølgelig håbe på, at der kommer lidt mere kød på undervejs, men da vi kender bogen, er der ikke meget, der tyder på det.

De var en masse "sjov" inden filmen begyndte













Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: