14. september 2013

Prag - Det gule markede

Det Gule Marked

Det Gule Marked i Prag består af to dele. Når man kommer ind ad hovedindgangen, møder man lige fremme og mod venstre den del af markedet, som primært besøges af tjekkerne. Her kan man købe især frisk frugt og grønt til fordelagtige priser, men også andre dagligvarer som f.eks. vaskepulver, rengøringsmidler, kaffe og så videre er til salg.

Denne del af markedet består nærmest af to store "hovedgader", der ligger på langs, når man kommer ind. Boderne her har oftest faste priser. Det spotter du ved, at der som regel er skiltet med prisen. Så her skal du ikke "prutte", men uanset om du bryder dig om varerne, er det en god idé at kigge lidt under alle omstændigheder, for så kan du få et billede af det realistiske prisniveau. eksemplarer end bestilt - og så afsætter disse på markeder rundt omkring i verden. Jeg skal ikke kunne sige det, men det ligger i hvert fald fast, at hvis man ser sig godt for, kan man finde glimrende ting. Og selvfølgelig også en masse ragelse af frygtelig kvalitet.
Vigtigt er det, at du ikke lader dig stresse af de handlende. De er meget pågående og henvender sig øjeblikkeligt, hvis du står stille. Måske også når du slentrer ned ad gangene langs boderne. Her skal du huske 3 ting:
  1. Du bestemmer selv, hvad du vil kigge på og ikke mindst, hvad du vil købe.
  2. Disse mennesker passer bare deres arbejde, og det er åbenbart deres kultur at være så pågående. Uheldigt, kan man sige, for vores danske kultur er nærmest modsat, lidt tilknappet og reserveret. Men opfør dig alligevel respektfuldt! Hvis du ser noget interessant, men ikke kan få lov til at være i fred, så sig venligt, men bestemt, at du har brug for at få lov til at kigge i fred. Gentag det om nødvendigt, men stadig respektfuldt. Hvis det ikke virker, så er der ikke noget at gøre, og du kan gå videre. Du skal nok finde samme vare igen et andet sted - eller måske noget endnu bedre.
  3. De fleste handlende på markedet forstår dansk rigtig godt - nogle taler det endda. Så tro ikke, at du kan kommunikere "hemmeligt" på dansk med dine venner, uden at det bliver forstået. Brug det eventuelt som dit "hemmelige våben": du kan jo sige til en af dine venner, at "denne vare fik jeg tilbudt til X Koruna i en anden bod". Så ved den handlende hel præcist, at han ikke kan få hvad som helst for varen.
Ofte bliver du inviteret ind i en slags container i nogle af boderne. Her opbevares de "hemmelige" varer, som skal foregive at være særligt gode mærkevarer. Du kan roligt gå med derind, men igen husk, at det er dig selv, der bestemmer, om du vil købe noget. Hvis ikke, så sig høfligt nej tak og gå ud igen.

Nedenstående en beskrivelse jeg fandt på nettet om hvordan man handler. Den er super god at blive klog på:

Sådan handler du på Det Gule Marked

 Efter at have lært, hvordan man "færdes" på markedet, så lad os komme til det med selve handlen. Inde i labyrint-gangene prutter man om prisen. Måden at gøre det på er at starte med at vurdere med sig selv, hvad man synes varen er værd - hvad man kunne forestille sig at betale for den (diskutér IKKE dette på dansk med dine venner, se ovenfor). Og uanset hvilken pris den handlende så forlanger, må man starte med en pris, som er lavere end det, man har tænkt sig at betale. Efterhånden nærmer I jer sikkert hinanden, og måske er du oven i købet heldig at I lander under din ideelle pris. Men igen, husk 3 ting:
  1. Det er fuldstændig "gratis" for den handlende at starte med en urealistisk høj pris, så tro nu ikke, at du fik varen til f.eks. en femtedel af prisen. Du fik den sikkert bare til den pris, som hænger sammen for den handlende...
  2. Hvis I ikke kan enes om en pris - den handlende vil simpelthen ikke gå længere ned - så hav is i maven og gå videre. i 95% af tilfældene vil man forsøge at bremse dig for at få handlen i hus. Enten til din pris - eller måske en smule højere. Hvis det er en smule højere, så kan det sikkert ikke blive bedre, og du må tage stilling til, om det er ok. Regn lige efter, hvor meget (i danske kroner) der skiller jer. Er det en bagatel? Det er det ofte, og hvis du gerne vil have varen, så opgiv at være stædig og betal prisen. Den kunne sikkert ikke være lavere! Er det stadig for meget, så gå videre. Der er tusindvis af andre varer.
  3. Måske har sælgeren ikke helt præcist den vare, du gerne vil have, men en anden som næsten er magen til - men kun næsten. Eksempel: I diskuterer en blå t-shirt, størrelsen er XL, og du skal bruge en M. Alligevel kan I jo godt snakke pris. Når I er nået til enighed, skal du have varen i den korrekte størrelse, men den findes nu kun i grøn i størrelse M. Sælgerens logik er, at det er jo stadig samme vare. Nu skal du holde hovedet koldt. Det er jo en god handel, men vil du virkeligt have den i grøn? Sandsynligvis nej... Selv om det er svært at forlade en så god handel, er du nødt til at tage dig sammen og komme videre. Ellers kommer du hjem med varer, du egentlig ikke har lyst til.

Priser på Det Gule Marked


Her følger nogle vejledende priseksempler på varer af en god kvalitet (med "mærker" på). De er som nævnt vejledende og må ikke betragtes som en facitliste på nogen måde:
t-shirt: 150-250 Czk
jeans: 600-900 Czk
Sweatshirt: 300-500 Czk
sommerjakke: 5-600 Czk
Vinterjakke/skijakke: 600-900 Czk
De endelige priser afhænger af dit talent som krejler.

Kvalitet af varerne på Det Gule Marked


Inden du køber en vare, bør du selvfølgelig tjekke, om kvaliteten er i orden. Jeg er ikke ekspert, men her er et par af de ting, jeg selv tjekker, inden jeg slår til:
  • Bælter: tjek at skindet er ægte - hele vejen igennem! Hvis bæltet har syninger i siden kan det selvfølgelig være en dekoration, men mere sandsynligt er det, at læderet er "spalt", dvs. et helt tyndt lag læder ovenpå noget andet. Det holder kun i ganske kort tid, så skiller lagene og bæltet er lige til at smide ud. Kig evt. efter i hullerne, her kan man som regel nemmest skimte det, hvis bæltet består af et tykt og et tyndt lag
  • Bukser: tjek at benene ikke er "snoede", dvs. at syningerne ligger fint og parallelt ned langs siden, når du holder bukserne op foran dig. Hvis de er snoede, vil du hade dem fra første gang, de har været i vaskemaskinen. Prøv dem også altid på, selv om du synes, du kender din størrelse, og prøveforholdene er primitive. Det er ikke altid den rigtige størrelse, der står.
  • T-shirts: også her kan stoffet være "snoet". Pak t-shirten ud og hold den op foran dig. Syningerne i siden skal hænge fint og lige ned på begge sider. Tjek desuden halsåbningen (hvis det er med rund hals). Bedst er det, hvis der er forstærket hele vejen rundt med et såkaldt "skråbånd", som holder på formen i lang tid. Hvis du ikke ved, hvad et skråbånd er, så tjek lige et par af dine nuværende yndlings-t-shirts i god kvalitet.
  • Mærker: Hvis der er mærker på tøjet - og der er der jo som regel, det var derfor du tog ud på markedet i første omgang - så tjek kvaliteten af dem. Bedst er noget, som er syet på eller ligefrem broderet. Påstrøgne mærker holder som regel også, men noget, der nærmest ser ud til at være "malet" på, holder ikke. Især ikke på steder, hvor stoffet skal give sig, f.eks. på elastikken af undertøj. Det kommer til at se hæsligt ud i brug og SKRIGER "dårlig efterligning" efter en vask eller to.
  • Sko: Tjek at lædersko faktisk er læder. Forbavsende mange er ikke, og selv om det kan se pænt ud i lang tid (det kan det faktisk), så er det ikke rart for foden at være spærret inde i en plastic skal.
  • Ure: undgå at købe mærkevare-ure (efterligninger). De holder kun meget sjældent til at blive brugt
  • Cigaretter: Køb under ingen omstændigheder cigaretter andre steder end i de rigtige tobaksforretninger på markedet (god idé i øvrigt, hvis du gerne vil have Prince og lignende, for her har de nok af dem)








 Tina køber en taske
Så er vi færdige med markedet. Vi købte ikke ret meget. Der var noget for enhver smag, men jeg fandt ikke nogle sko. Udvalget i størrelse 47 var ikke lige den størrelse, som der var flest af....


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: