8. februar 2014

Læs bogen "Profeterne i Evighedsfjorden" af Kim Leine

Kim Leine: Profeterne i Evighedsfjorden


Profeterne i Evighedsfjorden er en historisk roman, frit baseret på autentiske begivenheder i kolonierne omkring Sukkertoppen (nu kaldet Maniitsoq) i 1780′erne og 90′erne. De døbte hedningens provokerende udvandring fra den kontrollerende kirke, skaber en politisk og religiøs krise, som kolonimagten ikke ved, hvordan den skal løse. Man forsøger med vold og magt, men kommer til kort. Profeterne holder sig på afstand af danskernes rækkevidde i fjorden, der bugter sig så uendeligt mange gange, at man bliver snydt hver gang, man tror at man har nået sit mål. Fjorden bliver ved i en evighed, der af dens danske navn. Deraf dens symbolske betydning: ikke alt er inden for magtens rækkevidde. Der er meget historiske emner som bliver behandlet i bogen: København på den tid.
Hvor frit må man tænke m.m.

Kim Leines har en kærlighed til at skrive om Grønlands mennesker og natur.
Jeg har selv været i området og kan godt forestiller mig hvordan "tingene" kan være sket.

I efterskriften henviser Kim Leine til en historisk redegørelse om Habakuk og Maria Magdalene, som præst, højskoleforstander og Grønlands-ekspert Mads Lidegaard har skrevet (Tidsskriftet Grønland, 1986).


 
Kim Leine fra fået flere priser for denne bog.
 
Men når det så er sagt, så skal man passe MEGET på i disse brydningstider i Grønland.
Kim er begyndt at tage del i selvstændighedsprocessen. Han har selv arbejdet på Grønland for
en del år siden. Følgende citat er Kim kommet med i "RÆSON":
 
 “Jeg tror inderst inde godt, man ved, at Grønland er nødt til at tage springet ud i selvstændighed, og så må man smøge ærmerne op og arbejde lidt mere. Det ville være det perfekte for Grønland og grønlænderne. De ville få så meget sympati internationalt, at det ville køre af sig selv.”
 


Efter at han ligeledes har udtalt sig i Grønland samt til aviserne deroppe, er der godt nok mange som har svært ved at acceptere ham. Jeg har selv arbejdet og rejst meget på Grønland siden 1997, men jeg skal nok, som dansker, holde mig fra den debat. Jeg under af hele mit hjerte at Grønland bliver selvstændig, men man skal huske at få "sjælen" med. Og den betyder meget i Grønland, synes jeg.
"Sjælen" skriver jeg om i et senere indlæg. Nedenstående nogle udtalelser som er fremkommet på Facebook efter at Kim var i Grønland:

Indlæg 1:
Jeg under Grønland og grønlænderne selvstændighed, det gør jeg. Men denne romantiske drøm er jo godt nok ikke særligt gennemtænkt af Hr. Leine.
1: Bloktilskud ryger. ca. 1/3 af landet BNP
2: Sana kan ikke længere henvise patienter til DK uden at skulle betale mange hundrede tusinder i brugerbetaling man ikke gør i dag.
3: Brugerbetaling på et par hundrede tusinde per universitetsstuderende Grønland sender til DK eller andre lande. (mener det er ca. 200kr per ects points i DK)
4: Nyt rigtigt fængsel skal bygges da grønlandske fanger ikke længere skal afsone i DK, ud over hvis deres forbrydelse er sket i DK.
5: EU beskatning af grønlandske varer da de ikke længere går under dansk territorium.
6: Miljø inspektioner og territorial suverænitetshåndhævelse forsvinder eller skal overtages af GL selv til yderligere udgift for samfundet.
7: DK vil stoppe ordningen med at sygehus personel kan tage fri orlov for at arbejde i GL.
8: Retstjenesten skal overtages af Grønland med den udvide omkostning den er.

Der er sikkert flere, men det var lige dem jeg kunne komme på hurtigt. Som sagt så under jeg Grønland selvstændighed, men hvis det skal have en chance for at være en holdbar løsning, så kommer det ikke til at ske inden for de næste 100 år

 

 
Indlæg 2:
·        Har Kim Leine spist søm og glemt at spytte hovederne ud? Når løsrivelsen er fuldbyrdet, vil han så igen her op og være sygeplejerske til de gryn, der bliver i løn til en sådan. Allerede nu er det sådan, at en gymnsielærer på slutløn kun tjener en anelse over, hvad en sosuassistent får i Danmark. Efter at Grønland hjemtog gymnasieområdet er der ikke råd til mere. Det er ikke kun et spørgsmål om bloktilskuddet på de ca. 3,6 mia. Danmark betaler hele justitsvæsnet, herunder også kriminalforsorgen. Danmark betaler for udenrigstjenesten, Danmark betaler for suverænitetshåndhævelsen, her under farvandsovervågning, fiskerikontrol og SARberedskabet med skibe og helikoptere, Danmark betaler for de havgeologiske undersøgelser, der skal bidrage til at Grønland kan udvide til de havrettigheder, der skal begrunde Grønlands krav nord o...ver i retning af Nordpolen. Selv om Danmark så ville forære de to inspektionsartøjer Knud Rasmussen og Ejnar Mikkelsen til det selvstændige Grønland, vil der ikke være kvalificerede og uddannede grønlændere nok til bare at skrabe bare en halv besætning sammen til det mindste af dem. Læger og andet højt specialiseret hospitalspersonale, skal de arbejde i Grønland som nødhjælpsarbejde, der bliver i hvert fald ikke råd til en løn, der vil lokke folk herop. Der er allerede nu, efter hvad man hører, ved at være kritisk at få færdiguddannede cand.mag.er og cand.scient.er op til GU- skolerne. Og hvis først flertallet af disse forsvinder, kan man lukke ned for den gymnasiale uddannelse, og så bliver der næppe mange, der skal til Canada eller andre steder hen og læse til læge. Vent nu med den løsrivelse ind til Grønland har fået en selvbærende økonomi. Og til dig, Kim, tag på en miljøstudietur til Nuuk, ca. et års tid, og skriv så en virkelig socialrealistisk nutidsroman om den både åndelige, moralske og økonomiske fattigdom, der hersker der, set i lyset at det er også der, eliten med millionindtægter eller der omkring fylkes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: