6. december 2014

Læs bogen: "Balladen om Grønland" af Martin Breum


Gyldendal skriver:

Vil Grønland løsrive sig fra Danmark? Hvordan skal vi forstå grønlændernes frihedstrang? Hvad nu, hvis de finder olie? Hvad mener de, når de taler om uafhængighed? Hvilke menneskelige, kulturelle, økonomiske og sikkerhedspolitiske konsekvenser vil en adskillelse føre med sig? Er vi danskere forpligtet til at hjælpe friheden på vej, eller er frihed for Grønland en vildfaren illusion, der bør holdes nede? Hvad står Danmark til at tabe?
Hér går smertegrænsen mellem Danmark og Grønland. Det er hér, grønlænderne for alvor bliver anfægtet. Det er hér, at vi danskere pludselig fornemmer, at noget afgørende er på spil. Og det er hér, at resten af verden lytter meget nøje efter.
I Grønland forandres befolkningens selvforståelse hastigt. Grønlands nye politiske leder, 47-årige Aleqa Hammond, blev valgt i marts 2013, og kort efter satte hun ord på sit centrale budskab: ”Grønland bliver uafhængigt i min levetid.” Aleqa Hammond fejede det siddende magtapparat af banen med et klingende budskab om national stolthed, mere Grønland, mere grønlandsk, mere selvstændighed, mere distance til det danske. Den gamle trang til selvstændighed, oprør og frihed får stadig nye udtryk.
”Balladen om Grønland” er en nuanceret og fremadrettet debatbog skrevet af en af vores største kendere af grønlandske forhold, journalist og forfatter Martin Breum. I bogen udfordrer han en række nøglepersoner og meningsdannere – den danske statsminister, de grønlandske ledere, intellektuelle, kunstnere, præster – på de afgørende dilemmaer:
Ønsker grønlænderne reelt at løsrive sig fra Danmark og i så fald på hvilke præmisser? Vil Grønland kun løsrive sig, hvis olien springer – eller er frihedstrangen uafhængig af økonomien? Hvilken opfattelse af Danmark og danskerne ligger bag? Hvordan skal alle de praktiske vanskeligheder håndteres? Og hvis grønlænderne nu gør alvor af sagen, vil Danmark så stå ved årtiers skåltaler og lade løsrivelsen ske? Eller vil nationalstatens vogtere skære brutalt igennem og forhindre decimeringen af kongeriget, sådan som det skete, da Færøerne ville løsrive sig i 2000? Bygger forestillingen om frihedens mulighed måske på en illusion om Danmarks velvilje?

Martin Breum: Demokratisk underskud er farligt

- Desværre er der alt for få mennesker, der ved nok om, hvad der foregår i Arktis, til, at de kan give beslutningstagerne ordentligt modspil, siger Martin Breum 


Jeg læste bogen færdig 2 dage før at der blev udskrevet valg i Grønland og det bliver spændende at følge hvordan det vil gå. Ligeledes skrev Sermitsiaq den 25/11 at det nu er officielt at London
Mining's jernmalmmine-projekt er værdiløst.
Bogen er god læsning for at få en viden om samtiden i Grønland. Set fra mange sider.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: