15. oktober 2014

FANDENS TIL FANGSTMÆND!




FANDENS TIL FANGSTMÆND!
For første gang nogensinde er Jørn Riels skrøner sat op på en teaterscene
Latteren, poesien, tankerne og løgnehistorierne er rystet sammen til én handling, der har noget på hjerte. Flemming Jensen har skrevet forestillingen ud fra Riels figurer og univers, så skrønerne er blevet til skrønen.
FJORDUR og HERBERT er to garvede fangstmænd i 1950’erne i det nordlige Østgrønland. De ernærer sig ved fangst af sæl, isbjørn, snehare, polarræv og andre skindbærende dyr, der kan gøres i penge. De to ældre fangstmænd er i gang med at overvintre alene i fangsthytten ved det lille sund neden for bræen – det er tredje vinter i træk, fordi det årlige skib fra Danmark er udeblevet.
Som med livet og tilværelsen i det hele taget, er der jo ikke andet at gøre end at vænne sig til det. Men de har begge det problem, at den anden uheldigvis er idiot. Alligevel sidder de så dér med alle deres længsler efter alt det, de har valgt at forlade – og som nu kun eksisterer i deres drømme. Altså, de dage hvor de gider drømme.
En mandeverden – ikke noget pynteri, ikke nogen kvinder, ikke noget stads, ikke noget snot! Tak!
Rå, to-dimensionale typer med et følsomt sind – alt det stof særlinge er skabt af. Og som skaber skrøner.
To mænd overladt til sig selv og hinanden – den slags skaber venskaber, afsky og humor. Forunderlige episoder – man kan skændes om en teske! Det er så yndigt at følges ad – men KUN for to, der gerne vil sammen være.
De priser sig lykkelige for at være langt væk fra alt det, de drømmer om. Ellers ku’ de jo ikke nøjes med at drømme …
Men HUN er der alligevel hele tiden – kvinden, naturen, det uberegnelige og ukontrollable. Eller er hun? Er den ene af dem fuld af løgn, eller stod HUN der faktisk lige før? Kan det svare sig for rigtige mænd at kæmpe om at gøre kur til en, der måske slet ikke er der? På den anden side set – gi’r det mening for et tænksomt menneske at bygge sit liv på andet end uvisheden?
Så kommer han – DEN UNGE MAND.
LASSELILLE kommer med al sin ungdommelige kækhed som en kile ind i den lille hytte og skaber både konkurrence og sammenhold. For hva’ fanden bilder han sig ind? Han bilder sig faktisk en hel del ind … i starten. Et trekantsdrama for fire nord for polarcirklen – sjovere bli’r det ikke! For tilskueren, altså. Det kan godt være, at kvinder ikke er perfekte, men de er det bedste bud på det andet køn, Fjordur og Herbert kender. Dengang hed det ikke at score – men at trække rejsegrammofonen op og spendere en -78’er med ”En spillemand snapped’ fiolen fra væg” …. udenfor hyler nordenvinden, og isbjørnen spidser ører. Men hvad nytter det hele, hvis HUN ikke er der – eller hvis HUN er der, og Lasselille også er der?

”Gider du række mig lidt kogt hvalros-luffe?”

Ovenstående er fra Odense Teaters hjemmeside.
Tina og jeg var onsdag aften inde og se dette stykke. Sjældent har vi grint så meget.
Alene programmet (papirfolderen) indeholder fraklip fra stykket. 
Hvis det kommer til en by i nærheden, så skynd dig at få billetter...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: