Hvorfor nu dette her ? Dette er en samling af oplevelser, tanker ud i natten, tanker fra mine ture i Grønland med mere. Kort sagt: en masse sludder til eftertiden.
Efter Berlinmurens fald benytter den engelske efterretningstjeneste lejligheden til at afskedige en upopulær agent. Men forinden har han ret til en høring, og den afslører hans fantastiske meritter og utraditionelle arbejdsmetoder. God bog som giver lige kant nu her 25 år efter murensfald.
Jeg fandt disse tre øl i den Toldfri i Kangerlussuaq.
De er alle fra Godthaab Bryghus i Nuuk.
Her er lidt omkring de forskellige øl, som de har lavet:
MÄRZEN
Den Bayerske “Brauordnung” fra 1516(det berømte “Reinheitsgebot”) fastslog, at ølbrygning kun var tilladt i perioden 29. september til 23. april. Årsagen til forbuddet i den tørre sommer-periode var den stærkt forhøjede brandfare, som brygning med åben ild, medførte.
For ikke at undvære det elskede øl i sommerperioden, var det nødvendigt at forlænge øllets holdbarhed. Dette opnåedes ved at forhøje andelen af malt samtidig med, at alkoholprocenten bryggedes højere og endelig blev humletilsætningen forstærket. Sidst men ikke mindst var det vigtigt, at det færdige øl kunne køles og det gjordes ved at hente rå-is fra de omkringliggende bjerge, som øl-tønderne så blev pakket ind i, i de dybe lagerkældre.
Endnu i marts (tysk “März”) var rå-is tilgængelig og måneden har derved givet navn til denne helt særlige øl.
Garanten for, at det ér så nær originalen som muligt er sikret af vor Bayriske brygger, Bastian Urbansky.
Øllet er naturligvis 100% brygget på Godthaab Bryghus og holder mellem 6,8 – 7,01% alkohol. Det er en let sødlig, rav-gylden og stærk øl, med markant præg af specielt Wienermalt. Den fine note af humle stammer især fraaroma-humlen Sterling.
Nyd den kold og velskænket, og glæd dig over en virkelig velbrygget øl, med både sjæl og historie!
ST. PATRICK´S DAY
Sankt Patrick er Irlands skytshelgen, idet han stod for kristningen af irerne.
Fejres Som Sankt Patricks dag i Irland og alle steder, hvor iriske udvandrere har slået sig ned, især i USA og Canada.
Dagen fejeres som en hyldest til helgenskikkelsen, men er idag i lige så høj grad en fejring af irsk kultur, og dagen har status som Irlands nationaldag.
MÜNCHER DUNKEL
I gamle dage vidste man ikke hvordan man kunne blødgøre vand, som ofte forekommer hårdt pga mineraler, hvilket ikke altid er godt for bitterhed og aroma i øl.
I visse områder er vand mere blødtog uden mineraler og kalk. Således i Grønland som er kendt for sit renebløde vand.
Münchner Dunkel er en hyldest til gamle dage, hvor øl-brygning skete uden den moderne teknologi. De ter traditionel øltype med en lille eftersmag af nødder. Eftersmagenskyldes malttypen Münich som også giver øllet sin flotte farve. Den lette bitterhed kommer fra humle-typerne Target og Perle. Øllet er både fyldigt og virker let på samme tid, trods sit indhold af 5,09% alkohol.
Odin Hvedeøl
Udover sine to ravne, Hugin og Munin, som forsyner Odin med det store overblik, har han stor nytte af sine to ulve, Geri & Freki, der angiveligt fortærer al fast føde der fremsættes for den nordiske gud. Selv ernærede Odin sig primært af godt øl! Brygmester Jörg-Erich Sennhenn har med sin navngivning ønsket at hylde den mytiske figur, som han antager må ha’ været en fremragende brygger – og øl-nyder. Øllet er 100% brygget på Godthaab Bryghus og holder ca. 5,09% alcohol. Det kan nydes frisk fra fad, men føres også i detailhandelen på flaske. Det er en ganske lys øl med en karakterfuld tone af hvede. Øllet er let humlet og skumdækket er flot, lyst og fast. Den samlede bryg-tid er ca 5 uger, incl. opholdet i gær-tanken, hvor øllet færdiggøres og modnes ved +/– 1 grad celsius. Til brygning er anvendt 52% hvede og 43% pilsnermal. De resterende 5% er Cara II og Cara Munich malt. Øllet er svagt humlet med hele tre humler; bitter-typen Warrior, som er afbalanceret med aromahumlerne Perle og Cascade.
PICADILLY PORTER
London er hjemsted for Porterens tilblivelse og efterfølgende verdensberømmelse. Dengang blandede man, slet & ret, 3 forskellige mørke øl med hinanden. Den er navngivet efter de dragere (“Porters”) som sled og slæbte med sække og tønder og andet gods, og som siges at være de største aftagere af denne særlige øl.
Picadilly er Bryghusets tilføjelse, for Picadilly Square var engang “Verdens midtpunkt”, i det mindste efter englændernes opfattelse, og i øvrigt hjemsted for et marked der var sprængfyldt med varer fra hele det verdensomspændende imperium.
Vores Porter er brygget efter en original engelsk recept, men tillempet nutidens ændrede smag, for efter engelsk skik nydes en Porter lun el varm (!)
Vi i anbefaler, at lade Porteren få tid til at “samle sig” i glasset et par minutter, så man får det fulde udbytte af denne runde og fyldige øl.
Øllet er 100% brygget på Godthaab Bryghus og holder ca 5,09% alcohol.
Det kan alene nydes frisk, fra fad. Øllet er meget mørk, næsten sort, med et mørklødet skumdække.
Den samlede bryg-tid er ca 5 uger, incl opholdet i gær-tanken, hvor øllet færdiggøres og modnes ved +/- 1 grad celsius.
Der er anvendt tre typer malt, Wiener, Caraamber og CaraFa, men blot én humle, som til gengæld går for at være den ædleste; Perle. NYD DEN HER, FRISK AFTAPPET !
AMAROQ
Udover sine to ravne, Hugin og Munin, som forsyner Odin med det store overblik, har han stor nytte af sine to ulve, Geri & Freki, der angiveligt fortærer al fast føde der fremsættes for den nordiske gud. Selv ernærede Odin sig primært af godt øl !
Brygmester Alexander Stohler har med sin navngivning ønsket at hylde det prægtige dyr, som i begrænset antal primært forekommer i den nordlige del af Grønland.
Øllet er 100% brygget på Godthaab Bryghus og holder ca 5,09% alcohol. Det kan alene nydes frisk, fra fad. Det er en relativ lys øl med en tone af orange. Øllet er let humlet og skumdækket er lyst og fast.
Den samlede bryg-tid er ca 5 uger, incl opholdet i gær-tanken, hvor øllet færdiggøres og modnes ved +/- 1 grad celsius.
Der er primært anvendt malttyperne Wiener og Münchener og sidstnævnte er særlig ansvarlig for farven. Undervejs er tilføjet hele tre humler; bitter-typen Warrior som er afbalanceret med aromahumlerne Perle og Cascade.
QIMUTTOQ PILSNER
Nu endelig lancerer Godthaab Bryghus en Grønlandsk Pilsner, og imødekommer derved et hyppigt fremsat ønske om en ægte grønlandsk pilsner, brygget 100% her i landet.
Den Tjekkiske by “Pilzen” har æren af at lægge navn til øl-typen, der siden sin fødsel i starten af 1800-tallet, nu udgør verdens mest populære, elskede og forkætrede øl-type..
Hvor grundelementerne stort set er ens i alle lande, er der dog betydelige forskelle i de lokale bryg bl.a. grundet forskelle i de lokale bryg-traditioner, i vandet og ikke mindst råvarerne,
Qimuttoq Pilsner er brygget ud fra tyske traditioner, med de bedste råvarer i smuk forening med det rene, kalkfrie Grønlandske vand. Den er frisk, let bitter og har sin helt egen karakter. En virkelig god øl – alene skabt til nydelse!
Den er navngivet efter det grønlandske trækdyr, slædehunden, hvis rolle og funktion i den grønlandske kultur er overvældende. Få dyr, om nogen, har haft en så afgørende indflydelse udviklingen af såvel det gamle som dagens Grønland.
Øllet er naturligvis 100% brygget på Godthaab Bryghus og holder ca 5,05 % alkohol. Den er klar og lys i farven, og skumdækket er fast og nærmest hvidt.
Der er primært anvendt Pilsnermalt og brygget er relativt stærkt Humlet, ved anvendelse af Warrior, Palisade & Sterling. Den samlede bryg-tid er ca 5 uger, incl opholdet i gær-tanken, hvor øllet færdiggøres og modnes ved +/- 1 grad celsius.
IPA Whale Ale
“Ale”-øltypen stammer helt tilbage Englands kolonitid, hvor soldater og andre udstationerede i kolonierne, særligt Indien (IPA står for “Indian Pale Ale”), skulle have deres vante øl. Men den månedlange sørejse forbi Ækvator og rundingen af Sydafrikas Horn viste sig at raffinere øllet på en helt speciel (god) måde. Da det ikke på den tid var muligt at køle øllet, bryggede man nemlig øllet stærkere og mere bittert for derved at gøre det mere holdbart. Typisk blev øllet efter ankomst spædet op med vand i forholdet 1:1. Godthaab Bryghus’ IPA har naturligvis ikke været jorden rundt, og smagen er skabt til vor tid, men for dog at skabe reference til havet har vi navngivet øllet med tanke på det overalt i Grønland så velkendte hvalfangerskib “Sonja”! Øllet er 100% brygget på Godthaab Bryghus og har 7,09% alcohol. Det er en relativ mørk (sort), maltholdig øl. Smagen er let bitter og øllet har et lysebrunt, ret fast skum. Den samlede bryg-tid er ca 5 uger, incl opholdet i gær-tanken, hvor øllet færdiggøres og modnes ved +/- 1 grad celsius. Der er primært anvendt den særlige malt-type Pale Ale tillige med Münchener Malt. Vor brygmester har endvidere anvendt bitterhumlen Warrior og to aromahumler; Palisade & Sterling.
Godthaab Moskusbajer
Moskusnavnet skal udtrykke den kraft, der findes i dette øl. Det drejer sig om en slags Bock øl, der er gæret med en speciel overgær. Man mærker ikke dens 7% alkohol, men man vil derimod bemærke nydelsen af denne særlige øl. Det resterende maltsukker i Godthaab Moskusbajer har en mættende virkning og undertrykker det bitre i øllet. Moskusbajeren formår at lave kolde dage om til varme og er derfor som skabt til Grønland. “Vol. 7.00”
Godthaab Classic
“Classic” opfattes af mange som en selvstændig Øl-type – men det er nu forkert. I 1993 lancerede Tuborg, i forbindelse med bryggeriets 120 års fødselsdag en særlig udgave af en “Wienerøl”, som er en klassisk undergæret pilsnertype og, døbte den “Classic”. Øllet fik overvældende succes og har inspireret alle danske bryggerier, såvel de helt store som groft sagt samtlige af de mere end 100 mikro-bryggerier, til at udvikle deres egen udgave. Godthaab Classic har siden sin lancering i 2006 opnået særdeles stor popularitet. Den føres ikke på flaske, og kan derfor alene nydes fra fad ! Øllet er 100% brygget på Godthaab Bryghus og holder ca 5,09% alcohol. Smagen er frisk, fyldig og rund med tydelig maltaroma. Bitterheden er mildnet og øllet fremstår særdeles velafbalanceret. Den samlede bryg-tid er ca 5 uger, incl opholdet i gær-tanken, hvor øllet færdiggøres og modnes ved +/- 1 grad celsius. Der er anvendt hele 6 maltsorter, primært Pils-nermalt (ca 65%) og herudover bl.a. Munchener- Melanoidin- Carrared- und Carrahellmalt. Der er anvendt 3 slags Humle; Warrior, Palisade & Sterling.
Nuummiut Kölsch
»Kölsch« er navnet på en berømt special-øl fra den Tyske by Køln, hvor den har været brygget siden 1800 tallet. Den må i originalversionen alene brygges af 17 navngivne bryggerier i Køln, og selvom vi har tilstræbt at komme så nær originalen som muligt, er Nuummiut Kölsch naturligvis baseret på vores egen recept og er en ægte grønlandsk øl, skabt i respekt for og anderkendelse af vore tyske kolleger. I Køln drikkes Kølsch i øvrigt altid af små, slanke glas på 20 cl., som udskiftes løbende og helt automatisk! Nuummiut Kölsch er 100% brygget på Godthaab Bryghus og har max 5,09% alcohol. Det er en lys, overgæret øl med en strå-gul tone. Smagen er let, nærmest perlende, og man aner den forsigtige anvendelse af humle. Den samlede bryg-tid er ca. 5 uger, inkl. opholdet i gær-tanken, hvor øllet færdiggøres og modnes ved +/- 1 grad celsius. Der er anvendt Münchener Malt tillige med lys Lagermalt. Vores brygmester har endvidere tilsat bitterhumlen Warrior og to aroma-humler Palisade & Cascade.
For
første gang nogensinde er Jørn Riels skrøner sat op på en teaterscene
Latteren,
poesien, tankerne og løgnehistorierne er rystet sammen til én handling, der har
noget på hjerte. Flemming Jensen har skrevet forestillingen ud fra Riels
figurer og univers, så skrønerne er blevet til skrønen.
FJORDUR
og HERBERT er to garvede fangstmænd i 1950’erne i det nordlige Østgrønland. De
ernærer sig ved fangst af sæl, isbjørn, snehare, polarræv og andre skindbærende
dyr, der kan gøres i penge. De to ældre fangstmænd er i gang med at overvintre
alene i fangsthytten ved det lille sund neden for bræen – det er tredje vinter
i træk, fordi det årlige skib fra Danmark er udeblevet.
Som med livet og tilværelsen i det hele taget, er der jo ikke andet at gøre end
at vænne sig til det. Men de har begge det problem, at den anden uheldigvis er
idiot. Alligevel sidder de så dér med alle deres længsler efter alt det, de har
valgt at forlade – og som nu kun eksisterer i deres drømme. Altså, de dage hvor
de gider drømme.
En
mandeverden – ikke noget pynteri, ikke nogen kvinder, ikke noget stads, ikke
noget snot! Tak!
Rå,
to-dimensionale typer med et følsomt sind – alt det stof særlinge er skabt af.
Og som skaber skrøner.
To
mænd overladt til sig selv og hinanden – den slags skaber venskaber, afsky og
humor. Forunderlige episoder – man kan skændes om en teske! Det er så yndigt at
følges ad – men KUN for to, der gerne vil sammen være.
De
priser sig lykkelige for at være langt væk fra alt det, de drømmer om. Ellers
ku’ de jo ikke nøjes med at drømme …
Men
HUN er der alligevel hele tiden – kvinden, naturen, det uberegnelige og
ukontrollable. Eller er hun? Er den ene af dem fuld af løgn, eller stod HUN der
faktisk lige før? Kan det svare sig for rigtige mænd at kæmpe om at gøre kur
til en, der måske slet ikke er der? På den anden side set – gi’r det mening for
et tænksomt menneske at bygge sit liv på andet end uvisheden?
Så
kommer han – DEN UNGE MAND.
LASSELILLE
kommer med al sin ungdommelige kækhed som en kile ind i den lille hytte og
skaber både konkurrence og sammenhold. For hva’ fanden bilder han sig ind? Han
bilder sig faktisk en hel del ind … i starten. Et trekantsdrama for fire nord
for polarcirklen – sjovere bli’r det ikke! For tilskueren, altså. Det kan godt
være, at kvinder ikke er perfekte, men de er det bedste bud på det andet køn,
Fjordur og Herbert kender. Dengang hed det ikke at score – men at trække
rejsegrammofonen op og spendere en -78’er med ”En spillemand snapped’ fiolen
fra væg” …. udenfor hyler nordenvinden, og isbjørnen spidser ører. Men hvad
nytter det hele, hvis HUN ikke er der – eller hvis HUN er der, og Lasselille
også er der?
”Gider du række mig lidt kogt hvalros-luffe?”
Ovenstående er fra Odense Teaters hjemmeside.
Tina og jeg var onsdag aften inde og se dette stykke. Sjældent har vi grint så meget.
Alene programmet (papirfolderen) indeholder fraklip fra stykket.
Hvis det kommer til en by i nærheden, så skynd dig at få billetter...