13. april 2016

Rensning af Stenbiderrogn - Du kan sagtens gøre det selv

Stenbiderrogn
Rensning af stenbiderrogn

Stenbideren er med rogn i perioden fra slutningen af januar til april, så frisk stenbiderrogn
er en lækker og fornøjelig forårs spise.

Sådan gør du:
Fjern de største hinder og læg resten af rognen i en stor skål med iskoldt vand. Pisk
kraftigt med et piskeris, til hinderne slipper og sætter sig på piskeriset.
Tag hinderne af piskeriset og fortsæt processen indtil der kun er ganske få ”flimser” tilbage i vandet.
Hæld det meste af vandet fra og fyld en ny omgang iskoldt vand i skålen. Der skal være
dobbelt så meget vand, som rognen fylder. Når vandet er faldet til ro, vil æggene synke til
bunds. Det smarte er, at man nu kan hælde vandet forsigtigt fra, så de sidste små hinder
forsvinder ud sammen med vandet. Er der stadig nogen tilbage gentages processen. Hæld
rognen i en trådsigte og lad den dryppe af. 
Salt rognen, mens den stadig er i sigten. Saltet gør, at rognen smider den sidste væde. En tommefinger regel er, at man salter stenbiderrogn, som man vil drysse salt på et æg. 
Men er du usikker kan du gå ud fra at 200 g renset stenbiderrogn smages til med ca. ½ tsk. salt. Stenbiderrogn skal opbevares
og serveres koldt.
Beregn 50 – 100 g rogn pr. person til forret.

Det er vigtigt at rognen renses meget fint, da hinderne fordærver rognen hurtigere. Så jo
bedre rognen er renset, desto længere holdbarhed har den. I køleskab ved max. + 4° C.,
holder rognen sig i 3 dage. Stenbiderrogn kan også fryses, men det er bedst at nedfryse
usaltet. Når man så skal bruge stenbiderrognen, tages den ud fra frost og hældes op i en
sigte med det samme. Når den er tøet langsomt op, saltes den. Rør lidt rundt med en ske.
Saltet gør, at rognen smider det sidste væde, og så er sprødheden i rognen så tæt på det

friske rogn, som den kan blive.

 Frisk fisk med rogn kan købe i centrum af byen

 Så er jeg igang med at "piske"

 De små røde "flimser" som ses, skal også væk


Dette skal bare smides ud

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: