30. december 2016

Kalapøjserens historie


Kalapøjserens historie

Da Christoffer Columbus i 1492 opdagede Amerika og hjembragte tobakken til Europa, opstod snart behovet for et alternativ til den ildelugtende tobaksrøg. Man kunne selvfølgelig lade være med at ryge, men da kardinalpunktet var, at man skulle have noget i munden, manglede der oplagt en erstatning til piben.

Men der skulle gå mere end 100 år, før tobakken fandt sit alternativ. Det skete i forbindelse med den tjekkiske søfarer Vaclav Haveslanges berømte tur til Ballonesien i 1604, hvorfra han hjembragte bambusrør, der i enden var påmonteret en lille svineblære. De indfødte anvendte den som afslapningsmiddel og drilleinstrument. Bambusrøret havde en diameter på 0,5 cm og en længde på 42 cm. Når man blæste i røret udvidede svineblæren sig og klaskede sammen med et lille smæld.
Denne lyd var så irriterende for andre at høre på, at den ofte udløste håndgribeligheder, ja ligefrem drab. Skulle man være ekstra ond, kunne man fylde svineblæren med mel, og da der tit skete det, at blæren eksploderede, spredtes melet ud på et større område eller ligefrem i ansigtet på ens offer. Herfra stammer udtrykket: "Man kan ikke blæse og have mel i munden".

Hjemkommet til Europa med bambusblæseren blev Vaclav Haveslange af Kong Karl af Preussien udnævnt til æresgesandt. Kong Karl blev så glad for instrumentet, at han opkaldte det efter sig. Det fik navnet En Karl Af Preusser, hvilket på dansk blev til en kalapøjser.
En moderne kalapøjser er fremstillet af et stykke grøn haveslange på 17,5 cm påmonteret en gul ballon.
I vore dage er det forbudt at fylde mel i ballonen, hvilket skyldes en forordning udstedt af Frederik V i 1746 i forbindelse med oprettelsen af Det Adelige Akademi i Sorø:

Den som blese med Meel eller anden Form for Veederstyggeliighed i Sin Nestes Ansiigt med Pustereur eller Karlapreusir skal bode med 10 Dask i Sin Nakke og have Sine Reur inddraget i 60 Dahge.
I begyndelsen af 1900-tallet grundlagdes Store Nordiske Kalapøjser, hvor Mogens i 1956 var ansat i 5 dage, indtil han blev afskediget for uretmæssig udsmugling af en blå testkalapøjser.

  • Mogens (Jan Monrad) – en besynderlig skabning, der blæser i sin kalapøjser.

En kalapøjser er et stykke krydsarmeret grøn haveslange på 175 mm påmonteret en gul ballon. Aggregatet finder anvendelse som blæseinstrument, idet man puster ind i den ene ende, hvorved ballonen udvider sig. Når man giver slip falder ballonen sammen med et lille smæld, og når man er dygtig tillige med en snorkelyd.

Kalapøjseren blev opfundet af Jan Monrad i 1983, netop fordi han skulle bruge en rekvisit til sin dengang nyudviklede figur Mogens.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: