24. april 2010

Tirsdag: Hvad kan askeskyen for min virksomhed ?

Tirsdag, den 20/4 2010.
I disse dage har jeg en medarbejder i Grønland. Han skal snart hjem igen, men askeskyen kan jo komme til at drille.
Hvad hvis de ikke må flyve ? Når det er en erhvervsrejser, hvad så ?  Nedenstående nogle uddrag fra Air Greenland omkring de forhold de arbejder udfra:



Københavns Lufthavn åbner tirsdag aften, og for eksempel Icelandair flyver i nat – hvorfor gør Air Greenland ikke det?


Air Greenland flyver med begge sine atlantfly i morgen onsdag. Vores Airbus 330-200 ”Norsaq” skal flyve den sædvanlige charterflyvning for det amerikanske forsvar til Thule, og vi flyver også med vores Boeing 757 ”Kunuunnguaq”. Desværre har vi måttet aflyse den planlagte ruteflyvning til Narsarsuaq på grund af det lukkede luftrum over Sydgrønland – til gengæld kan vi bruge flyet til at flytte nogle af de strandede passagerer fra de tidligere dage. Vi planlægger også at flyve dobbeltture de følgende dage, selvfølgelig under forudsætning af et åbent luftrum.



Kan man ikke flyve med helikoptere i stedet for DASH 7 indenrigs?

Nej, myndighederne har lukket helt for luftrummet, så ingen flyvning er tilladt i Grønland fra 65. breddegrad og sydpå. Fra tirsdag aften udvides dette flyveforbud, så også Maniitsoq, Kulusuk og Tasiilaq er omfattet.



Hvorfor har I ikke lejet fly ind andre steder fra til at fragte folk ud af Grønland?

Vi har kontinuerligt undersøgt mulighederne, men først skal det jo være muligt at flyve. Og som udgangspunkt har alt materiel været i brug nu hos de andre flyselskaber.



Hvad har Air Greenland gjort for at finde alternative løsninger til passagererne?

Vi har haft kontakt til andre selskaber, og vi har eksempevis også fået hjælp af Arctic Umiaq Line, der har holdt passagerskibet Sarfaq Ittuk tilbage i afgang fra Nuuk, så passagerer til Sydgrønland har kunnet sejle i stedet.



Hvad koster askeskyen Air Greenland?

I runde tal har det kostet selskabet en halv million kroner om dagen på udgifter til kost og overnatning. Dertil kommer et stort beløb i mistet omsætning.



Hvorfor stopper I med at betale for overnatning og mad fra på mandag?

Air Greenland er grundlæggende ikke forpligtet til at betale overnatning og forplejning for sine passagerer i tilfælde af irregularitet, heller ikke i situationer som denne. Vi har dog i selskabet en tradition for at gøre dette ved såkaldt ”almindelige” forsinkelser og aflysninger. Omfanget og varigheden af denne situation med askeskyen har dog gjort, at Air Greenland er nødt til at begrænse sine omkostninger, derfor må vi beklageligvis stoppe denne service i forbindelse med denne naturkatastrofe.



Gælder det alle passagerer?

Air Greenland er ikke et EU-registreret selskab, men er dog underlagt EU-forordning nr. 261/04, der omhandler rejsende ud af EU-lufthavne. Det betyder, at vi er forpligtet til at sørge for overnatning og mad til de passagerer som venter på fly fra København til Grønland og som ikke har andre muligheder.

Berørte passagerer opfordres desuden til at undersøge dækningen i deres eventuelle rejseforsikring.



Hvordan skal strandede passagerer forholde sig?

De passagerer, som får plads på onsdagens flyvning med ”Kunuunnguaq” mellem København og Kangerlussuaq, kontaktes direkte af Air Greenlands personale. Resten bedes fortsat holde sig opdateret via hjemmesiden om situationen. Der forventes yderligere info onsdag formiddag, grønlandsk tid.



Hvordan prioriteres passagererne, når I begynder at flyve igen?

I forhold til onsdagens flyvninger prioriteres de passagerer, som vi kan transportere til og fra Kangerlussuaq, det vil sige dem med forbindelser nordpå.

Senere, når luftrummet over det sydlige Grønland igen åbnes, vil der blive prioriteret på sædvanlig vis. Det betyder blandt andet, at passagerer, som har betalt billet til business class vil blive prioriteret, lige som der som altid vil blive taget hensyn til passagerer med særlige behov.



Kan man få ombooket eller refunderet sin billet?

Ja, det kan man godt. Hvis man har en fleksibel (grøn) billet, kan man som altid få enten ombooket eller refunderet sin billet frem til to timer før ordinær afgang. Air Greenland tilbyder i denne situation desuden sine passagerer med restriktive (røde) billetter til rejser til og med lørdag den 24. april, at de kan ombooke eller få pengene tilbage for billetten. Man kan få refunderet sin billet direkte via vores hjemmeside.



Kanten af indlandsisen lige før landing i Kangerlussuaq


"Norsaq" i Kangerlussuaq

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: