18. april 2012

Grønland i April - 10. del - Testbanen på Indlandsisen

VW-fabrikkerne besluttede, efter fire års brug i år 2005, at forlade deres prøvecenter for biler på Grønlands indlandsis.

Centret bærer navnet Nanoq - isbjørn på grønlandsk - og ligger på indlandsisen 170 km øst for lufthavnen Kangerlussuaq i næsten 1800 meters højde. Det skal nu omdannes til en forskningsstation, skriver bladet Polarfronten, der udgives af Dansk Polarcenter.

Den svenske ejer af testanlægget, firmaet Incitus, har inviteret til et samarbejde, som bl.a. giver polarforskere mulighed for at anvende stedet: En fiks og færdig helårsstation med plads til 30 personer på klodens næststørste iskappe kun få timers kørsel fra en international lufthavn.

Der er efter grønlandsk målestok ekstrem nem adgang til området ad en 35 km lang grusvej og en 135 km lang isvej, som for fire år siden blev anlagt fra Kangerlussuaq ind til Nanoq. Anlægget har været brugt til at teste VW-køretøjer under barske vejr- og vejforhold.

Det bliver Dansk Polarcenter, som i fremtiden skal koordinere forskernes brug af centret, og forskningskoordinator Henning Thing er overbevist om, at der vil være stor interesse for at benytte testcentret på indlandsisen.

- Dette tilbud kan ganske enkelt ikke matches andre steder. De logistiske muligheder tillader nem og relativt billig adgang året rundt. Centret rummer et hotel, et lille nødhjælpshospital, radio- og satellitkommunikation, internetadgang, store værksteder og masser af plads til udstyr og instrumenter. Hertil kommer en mindre flåde af store og små bæltekøretøjer med tilhørende slæder til transport af gods.


Sidenhen er det hele nedlagt og fjernet. Kangerlussuaq International Science Support, i daglig tale KISS eller forsker-hotellet er siden 2007 blevet et kraftcenter for forskning i selve Kangerlussuaq by.


Jeg var heldig at tage dette billede over anlægget kort før nedlukningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: