28. august 2014

BLOK P - En boligblok i Nuuk 1966 - 2012

BLOK P - en boligblok i Nuuk 1966 - 2012

En kalejdoskopisk udstilling og fortælling om kongerigets største boligblok - Blok P i Nuuk. Udstillingen kan ses i Nordatlantisk Hus i Odense 28. august til 27. oktober 2014. Udstillingen åbnes torsdag den 28. august af kurator Rikke Diemer. Kl. 17. optræder den grønlandske skuespiller Vivi Sørensen med sin personlige fortælling om Blok P. Offentlig adgang - gratis entré.




Livsbekræftende dokumentation om livet i en af rigsfællesskabets største boligblokke, Blok P i Nuuk, der revet ned i 2012.
Da Blok P stod færdig i 1966, var den enorme etageejendom rigsfællesskabets største beboelsesejendom og et symbol på den moderne udvikling i det grønlandske samfund. Men den 5 etager høje og 200 meter lange ejendom på Store Slette midt i Nuuk blev også for mange symbolet på en fejlslagen centraliserings-politik og er ofte blevet omtalt som en arkitektonisk katastrofe.
Men efter nedrivningen lever Blok P i høj grad videre i hjerterne hos alle dem, der har oplevet den markante bygning og ikke mindst dem, der har boet ejendommen – hvilket var 1% af hele Grønlands befolkning!

BLOK P – kunstværket som dialog
Vi taler kulturhistorie, arkitektur, planlægning, antropologi og kolonihistorie – men uden modtager intet værk. Kunst er i virkeligheden en samtale – et værk eksisterer ikke uafhængigt af tid og sted – det er en del af en historie, en proces, en situation. En dialog med omgivelserne, hvor processen ikke styrer mod et af kunstneren bestemt mål, men lader målet opstå ud af dialogen. Af kurator Rikke Diemer og Niels Bennetzen.
Udstillingen BLOK P er en sammensmeltning af seks individuelle projekter, der alle har den markante boligblok som afsæt. På udstillingen vises udpluk af ejendommens og dens beboeres historie, og de enkelte projekter præsenterer bl.a. tidligere beboeres erindringer om barndommens sorgløse liv, såvel før som efter opførelsen af blokken, ligesom glæden over at have rindende vand, træk-og-slip samt butikker og et nyt stærk socialt netværk omkring sig, sættes i kontrast til den mere gængse opfattelse af blokken som en betonghetto – et upassende levn fra koloni-tiden.
Der fokuseres desuden på antropologisk vis på de spor, som det levede liv efterlod sig i og omkring blokken, ligesom selve den månedlange nedrivning dokumenteres med en spektakulær time-lapse, hvor man ser kranerne fortære den monumentale bygning. Som et stykke Berlin-mur står en del af en opgangsvæg med graffiti midt i udstillingen – et vidnesbyrd om bebyggelsens arkitektoniske malplacering i Arktis og en kilde til eftertanke!
I udstillingen mødes således kunst, koloni- og samtidshistorie, antropologi, arkitektur og byplanlægning for i en flerstrenget historie at berette om og dokumentere livets mange facetter i blokken og dens forvandling fra modernistisk prestigeprojekt til forfaldent beton-slum uegnet til beboelse.
Udstillingen blev tidligere på året vist i kulturhuset Katuaq i Nuuk.

Udstillingsdeltagere
Rikke Diemer, kunstner og kurator
Peter Jensen, filmfotograf
LissStender, designer og fotograf
Jørgen Chemnitz, fotojournalist
Tone Huse, samfundsgeograf
Carsten Aniksdal, fotograf
Sarah Bodil Tierney, designantropolog
Matylda Rasmussen, designantropolog


Jeg har købt bogen som også indeholder en DVD. DVDen er meget god og den er tekstet på dansk.
Jeg kender en del af dem som er med i filmen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: