11. september 2015

Budapest - Den anden dag - 1. del



Der blev ryddet meget op. Det kan virke som overkill med så mange, men hvad man ikke kan se
er at der under der hvor de står er over 500 migranter på flugt fra Syrien.


Sådan kan man også have et træ i en by

Godt navn til en cafe

Om Budapest
Byen blev påbegyndt  midt i det 13. århundrede. Forud for det var byen Pest blevet brændt ned til grunden i 1241, hvorfor man fandt det sikrest at bygge den ny by på den anden side af floden, beskyttet af et slot på toppen af den høje limstensklippe. Kongeslottet blev bygget i den sydlige ende, mens den 'folkelige' bebyggelse ske mod nord. Senere blev der opført befæstede volde omkring byen. Tyrkerne indtog byen i 1541, og først i 1686 blev den befriet af kristne styrker fra hele Europa. Byen kommer under den habsburgske kejser Leopolds styre. Kun en håndfuld af byens indbyggere overlevede belejringen, og udlændinge blev indbudt til at slå sig ned. Den tidligere hovedstad var nu kun en lille provinsiel by i det habsburge kejserdømme. Så begyndte i løbet af det 18. århundre en lille (barok) by at skyde op af de middelalderlige ruiner. Og i 1867 blev der dannet en selvstændig ungarsk regering for området. Hen imod slutningen af 2. verdenskrig blev de sidste nazi styrker fordrevet af den røde hær. Det skete efter en belejring på 2 måneder med enorme tab og lidelser for civilbefolkningen.


Så er vi på vej over Donau.
Vi er på Buda-siden for at besøg Budabjerget og fiskerbastionen. Her er utrolig mange spændende  museer og gamle kirker. Det var mest fiskerbastionen, vi gik efter. Den pragtfulde bastion blev bygget i forbindelse med Budapest’s 1000-års jubilæum tilbage i 1896. Den er altså ikke special gammel, men er utrolig flot. Og lige så flot er den betagende udsigt derfra.
Der kigges på bykort.

Citadellet

På toppen af Gellért-bjerget ligger Citadellet. Det blev bygget mellem 1850 og 1854 af de habsburgske herskere for at kontrollere byen efter det mislykkede oprør (friheds krigen) i 1848. Overfor Citadellet står Friheds monumentet, som blev rejst i 1947 til minde om de russiske soldater, der gav deres liv for at befri landet for de nazistiske besættere. Monumentet er en 26 meter høj søjle med soldaternavne og en kvindeskikkelse med en palmegren. Under den russiske besættelse gav befolkningen den store statue navnet "sikke en fangst", da de mente, at skikkelsen lignede en lystfisker, som stolt viste sin fangst frem til beskuelse.


Statuen af Biskop Sct. Gellért ved siden at det stort kunstigt vandfald.

 Det var her, at den venezianske missionær døde som martyr i 1046.
 Han blev styrtet ud over bjergsiden. 



Kunne være en legeplads i DK
Et museum


Vejen op til Fisker-bastionen


Der var vinfestival. Den deltog vi dog ikke i


Det Kongelige Palads.
Det blev påbegyndt i 13. tallet.

Foran paladset er en statue af Prins Eugene af Savoyen, som var én af lederne af den styrke, som befriede slottet i 1686. Statuen ved paladset' have er Turul, magyarernes mytiske fugl. Denne fugl ledte ifølge sagnene magyarerne frem til Donaus bredder, hvor den landede og kradsede i jorden, som tegn på, at her var godt at være. 

Man er ikke bare Senior her i landet. Der er flere udgaver og priser :-)

Paprika


Hvert enkelt stykke kage er pakket pænt ind

Matthias - Kirken
Tårnet er 80 meter højt.
Vi nåede ikke ind i kirken. Den er udsmykket med fresko malerier som viser forskellige ungarske helgeners liv.







Kædebroen

Den er 380 meter lang og 16 meter bred. Den er understøttet af piller, som er formet som klassiske triumfbuer. Den var den første bro som blev bygget over Donau. I januar 1945 spængte tyskerne broen med den blev genopført i 48-49, hvor den blev gjort bedre end oprindeligt af hensyn til biler.




En lille forret





Det var her vi spiste frokost




Sct. Stefans Basilika - Den største kirke i Budapest
Der afholdes mange koncerter og den huser Ungarns mest hellige levn
 - Sct. Stefans mumificerede hånd

Dette træ er dedikeret til Michael Jackson



Anderledes lygtepæle


Stolpen i midten kan sænkes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: