1. november 2011

Øl fra Øm Kloster


På vejen hjem fra Silkeborg kørte vi forbi Øm Kloster.
Vi var der sidste år, men jeg fik ikke købt nogle øl
grundet vi var på kanotur. Jeg købte 5 forskellige.

KLOSTERØL
Øm Kloster har efter 450 år atter fået sit egen øl. Øllet brygges af Klosterbryggeriet A/S. Der findes syv øltyper Svendeøl, Årsøl, Hamborgøl, Skt. Søren, Oluf Kviter, Humlehyld og Dubbel Ale. Fælles for de syv øl er, at de er brygget på undergær, med smagssammensætninger fra den danske natur.
Ølliste 1554
Navnene på tre af øltyperne kendes fra Inventariet fra 1554. Herfra ved vi, at der i klostrets to kældre; Herrekælderen og Svendekælderen stod i alt 103 tønder øl svarende til 22.000 liter øl.
I Herrekælderen stod det bedste og fineste øl, blandt andet 1 tønde Hamborgøl og 12 tønder Årsøl, mens der i Svendekælderen stod 20 tønder Svendeøl. Resten af klostrets øl var Gammeløl og Udspiseøl – navne, der afsløre både lav kvalitet og alkoholprocent.
Svendeøl var en almindelige øl, med en moderat kvalitet og alkoholstyrke. Den blev serveret som almindelig dagligdagsøl. Årsøl var den sidste nye bryg, med god kvalitet og alkoholstyrke. Hamborgøl var importeret fra Tyskland og havde en høj kvalitet og alkoholstyrke. Den tønde, der stod i klostrets kælder, var sandsynligvis forbeholdt særlige gæster.
Svendeøl er en classic bockøl, ravgylden type, krydret med anis, rønnebær og hallertauer humle.









Årsøl er en bockøl, svag kobberfarvet, 4 forskellige malte, blåbær og hallertauer humle.








Hamborgøl er en lystriple bockøl, krydret med rønnebær og hyben, hallertauer og saazer humle.








Skt. Søren er en lys ale med smag og duft af lyng. Frisk, tør, let humlet tørstslukker.








Oluf Kviter er en mørk ale. Spændende smag af lakrids, chokolade, tranebær og humle.








Biere de Garde er brygget på vand, rugmalt, bygmalt, gær og humle tilsat kamilleblomst, citron og orangeskal.







Dobbel Ale er brygget på vand, bygmalt, gær og humle tilsat koriander og malurt.







Klosterstout er brygget på vand, hvedemalt, bygmalt, gær og humle tilsat lakridsrod.








Tilsat humle plukket på Øm Kloster. Maltet smag med masser af karamel og frugtagtig eftersmag.







Humle Hyld med hyldeblomst. Frugtagtig og sød blomstrende aroma.






Abbed Gunners Juleale er brygget på bygmalte, justeret med orangeskal, slåenbær, anis samt
en smag af nelliker. Er uovertruffen til at byde julen velkommen.




Abbed Peders Juleale med slåenbær og smag af rosiner og karamel.






Kloster Jul er krydret med humle, nelliker, sortebær og korriander og er en lysbrun overgæret juleøl med kraftig skum.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: