Råvarerne i Grønland er sæsonpræget - stenbideren om foråret,
ammassatten (lodden) i forsommeren, ørreden i sommermånederne, alle slags
planter der skyder op den hektiske, korte sommer, bær, isen, forskellige fugle
året rundt (med undtagelse af sommer månederne, hvor de skal lægge deres æg),
rensdyr og moskusokser om efteråret, sæler og hvaler hele året osv. Det gælder
om at være vågen og samle ind til resten af året, mens tid er. Tupaarnaq Rosing
Olsen inspirerer i denne kogebog til at udnytte de grønlandske råvarer på
spændende og velsmagende måder. I Grønland er råvarerne af den bedste kvalitet,
og forfatteren har indsamlet opskrifter både fra sin mors legendariske køkken
og fra mange andre -husmødre som professionelle. Kogebogen er smukt og
utraditionelt illustreret af Nina Spore Kreutzmann, der også har stået for den
grafiske tilrettelæggelse. Blandt de spændende retter kan nævnes: Ammassatter i
appelsinmarinade, citronmarineret ørred, laksefrikadeller, rødfisk i kokos,
helleflynder med flødespinat, marinerede hellefiskfinner, hvidløgsrejer,
stenbiderrogn med cremefraiche og hvidløg, edderfuglebryster med vindruer,
farserede ryper, alkeleverpostej, gravet rensdyrkød, rensdyr daube, stegt
sælkujak, hakket ovenstegt hvalkød, marineret mattak, kvanmarmelade, syltede
majroer, spæksyltede rosenrod, blåklokkegelé, sortebærfromage og
tyttebærparfait. Takanna - værs´go!
Den rigtig god bog med retter som er til at lave for os
almindelige mennesker.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar