14. januar 2014

En stærk historie fra en skrøbelig dame - Arlette Andersen

14. Januar var Lukas' klasse m. f. blevet indbudt til foredrag i Krogsbølle. Det var Arlette Andersen (86 år), som holdt foredrag om den grue hun mødte i Auschwitz-Birkenau under 2. verdenskrig.

Arlette (franskfødt) er et af de sidste vidner til grusomhederne i lejren, som mange - især jøder - blev udsat for. I 45 år bar hun på de frygtelige rædselsminder og først i 1990 brød hun tavsheden. Det skyltes, at hun hørte den franske højrepolitiker Jean-Marie Le Pen kalde Holocaust »en detalje«

Der var musestille, ingen snak, ingen raslen med papir, kun lutter øren. Arlette Andersen sluttede af med at sige: "Tak fordi I ville høre på mig, jeg beretter fordi, I skal vide, at det her virkelig er sket, også når jeg ikke er her mere". Dette var hendes foredrag nummer 406.

Der er skrevet en bog omkring hende.

Læs selv mere her: http://www.historie-online.dk/nyt/bogfeature/351102.htm


Arlette klar til at berette
Først lidt omkring Frankrig
Hun havde stadig sin egen jødestjerne
Sådan skulle den være placeret.
Der var mange kategorier af fanger, og alle på nær de tyske fanger blev inddelt i farver. Rød var de politiske fanger, grøn de kriminelle, sort viste de asociale, rosa de homoseksuelle, violet blev tildelt Jehovas vidner og den gule til de jødiske fanger. Udover dette mærke skulle de også bære et bogstav, der indikerede hvilket land, de kom fra. I Auschwitz blev fangeklasserne yderligere tydeliggjort ved hjælp af en tatovering, der kunne fortælle nationaliteten, og hvornår de var ankommet til lejren.  


De forskellige lejre
For mange vil tallet "74.583" nok ikke sige så meget, men for Arlette betyder det noget særligt.
Hun viste det til os.

Det kendte skilt

Mette takkede Arlette.
Vi var over 300
Tid til en autograf samt nogle spørgsmål
Lukas' havde også nogle spørgsmål til Arlette og de gav hinanden et livs bekræftende knus.
Sikke en aften!















Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: