29. oktober 2011

Leas dag på Arbejdermuseet i København

For et stykke tid siden var Lea et smut i København med skolen.
Ud over 2 teaterbesøg plus Christiania var de på Arbejdermuseet.
Hun havde 2 gaver med hjem fra turen. Rich's Kaffeerstatning samt en bog.

Her lidt omkring de 2 gaver:

Kaffeerstatning eller kaffesurrogat er et ristet produkt af cikorieroden, blandet med rug og sukkerroe. Kaffeerstatning kan enten anvendes som fuld erstatning for kaffe eller opblandet med kaffe.

Når man tilsætter varmt vand til kaffeerstatningen fås et brunligt udtræk. Kaffeerstatning kan ligeledes fremstilles af figner, byg (malt), majs og flere andre planters frugter eller rødder. Kaffeerstatning anvendtes primært under 2. verdenskrig, hvor der var rationering på mange produkter, herunder kaffe. De førende mærker herhjemme var Rich's og Danmark.

Udover at kaffeerstatningen er billigere, har den en sundhedsmæssig fordel idet erstatningen ikke indeholder koffein. Jeg har smagt på sagerne og jeg kan godt forstå at der var mange som i Maj 1945 så frem til at
få rigtig kaffe igen. Dog skal det nævnes at jeg kan huske min Farmor i 70'erne stadigvæk benyttede Rich's.


Nu lidt om bogen:

Anker Jørgensen, født 1922, blandt meget andet fhv. forbundsformand og statsminister, fortæller ud fra et foto fra et givent år om en begivenhed, en person eller en oplevelse, og kommer på denne indirekte vis til at skrive en form for stikordsagtige erindringer. Bogen, der går kronologisk frem, men ikke har hvert eneste årstal med, spænder over årene 1922-2008, og der er fotos af bl.a. familien, svømmepigerne, FDB, Stauning, Frits Clausen, PH, LO-kongressen, Knud Jespersen, John F. Kennedy, månelandingen, bilfrie søndage, Thomas Nielsen, Glistrup, Poul Hartling, Knud Heinesen, Auken og Nyrup, Gorbatjov og som det sidste Barack Obama. Nogle af 'billedteksterne' er kun på en halv snes linjer, andre er på flere sider, men de er alle udtryk for Anker Jørgensens personlige opfattelse og refleksion.
En god natlæsnings bog. Den kommer vidt omkring. Dog savner jeg især 2 ting:
Perioden fra 1994 til 2008 er stort set ikke omtalt samt hvordan ser Anker på alle
de nye, forskellige politiske partier som er kommet til.
Han virker meget ærlig i sine beskrivelser og det virker som om at han roligt kan sige at han har
prøvet det meste....




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: