18. oktober 2010

Tyrkiet - 6. del - Alanya

Den tyrkiske kultur

Anatolien ligger som en bro mellem øst og vest. Anatolien er en af de ældste civilisationer i verden, og tyrkerne er vokset op i dette område. En stor del af indbyggerne er muslimer. Tyrkerne er meget gæstfrie. Man byder som regel på te, kaffe, ayran (en slags kærnemælk) til gæster allerførste gang , og det er uhøfligt ikke at tage imod.

Tyrkerne kan godt lide at danse til tyrkiske sange, også når de er ude at spise på restaurant. Den, der inviterer betaler regningen. Man giver 10% i drikkepenge.

Ved taxakørsel betales kun det, som taxameteren viser. Tyrkerne gør altid deres bedste for at hjælpe fremmede, selvom de kan sprog eller ej.

Historie

For 20.000 år siden levede de første mennesker i Alanya. De levede i grotter i den højpaleotiske periode. Herehot fortæller, at folk efter Trojakrigene tog til Anatolien og slog sig ned i Pamfilya og Kilikia regionen.

Alanya var i fortiden et sted, hvor sørøverne levede, og de kæmpede med romernes hersker i årevis. Han havde magten over Anatolien med hovedstaden Seljuk, Igennem historien har Alanya haft navne som - Coracesium, Kalonoros og Alaiye.

I dag er Alanya kandidat til UNESCO´s " Verdens arv"

Alanya borgen

Alanya slottet er bygget på en halvø - 250 m over havoverfladen - af Seljuks sultan Alaadin Keykubat i det 13. århundrede. Der findes 83 tårne og 140 små tårne på borgen. Bymuren er er 6500 m lang. Den historiske konstruktion bliver beskyttet, men man kan besøge borgen. Den " Indre Tårn" på toppen af halvøen - " Mellemtårnet" mod nord og kirken med kløvermodel, der blev bygget i 600 tallet, er de vigtigste historiske monumenter.

I det "Indre tårn" findes en cisterne ved skrænten, der bliver kaldt " Adam Atacagi". Det siges, at man i fortiden gav folk, som var blevet dømt til døden, en chance til , ved at kaste tre sten ned ad skrænten. Hvis stenen ikke sad fast i skrænten efter den var kastet, blev den skyldige frifundet, men hvis den sad fast, blev den skyldige puttet i en sæk og smidt ned ad skrænten.

Cisternen er 15 m dyb, og man mener, at den blev brugt som fangehul i fortiden. På slottet er det værd at besøge Suleymaniye moskeen, bedestenen, Andizli moskeen, Akbese sultan Mescid og Sitti Zeynep maosoleum samt to kirker fra Byzantiden.

Ved havnen ved slottet kan man besøge Kizil kule(det røde tårn), Værftet og Tophane (værftet) fra middelalderen, Som den velkendte rejsende Evliya Celebi har sagt i 1700 tallet - at Alanya er " cisternernes by" med 420 cisterner i alt. De fleste cisterner bliver stadigvæk brugt. Den store cisterne kan man gå ind for at se.

Nedgangen til én af cisterne

Udsigtens mod vest


Frit fald mod havet. Det har ikke været let at skulle indtag dette.

Udsigten over Alanya by

Moskeen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

 Sikke en sommer.  Jeg er igang med rydde op i en masse billeder, så der kommer snart mere på min BLOG: